sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kasvimaa poropeukalolle

Tulevana kesänä pitäisi saada kasvimaa kuntoon. Viime kesänä ehdittiin muokata se valmiiksi ja hieman jo jotain kasvattaakin, mutta kesä meni lähinnä pojan kanssa touhutessa. Kitkeminen, kattaminen, uuden mullan tuominen ja kävelyreittien teko jäi siis tulevalle kesälle. Tältä autotallin takana näytti toukokuussa 2010:Vas. reunassa on vähän parempi maa, koska siihen kärräsin hieman multaa ja turvetta. Siinä kasvoikin yrttejä ja salaatteja hienosti, tuolla muualla savikossa (!!) oli sitten perunaa. Sinne saa mies ajaa lavallisen multaa ja hiekkaa keväämmällä. Haasteeksi muodostuu taas savimaan jyrsimisen oikea ajankohta, ettei sille käy kuten kuvassa. Oikeassa laidassa on muuten vanha räsymatto, jonka laitoin hiekkapolun pohjaksi savimaan päälle :D Oli niin pirun vaikeaa käppäillä tuolla liejussa! Johonkinhan se kasvimaa on perustettava, vaikka tuossakin paikassa on savea varmaan yli 7 metriä :)! En silti luovuta, kahdenkymmenen vuoden päästä siinä on pelkkää multaa, jos sitä joka vuosi kärrään lisää...

Eijan puutarhassa vieraillessamme näin sellaiset punaiseksi maalatut kasvilavat, ja muistan miettineeni niiden kasteluntarvetta. Mansikka ja avomaankurkku mahtaisivat kyllä tykätä kasvilavojen lämmöstä! Kasvit eivät kumminkaan saa olla suorassa kosketuksessa maalattuun puuhun, joten lämpöpuusta rakennetut kehikot voisivat olla hyvä idea... Tai sitten puuta vasten voisi varmaan laittaa esim. pakkasharsoa. Itse olen käyttänyt multasäkkien muoveja suikaleina rajaamaan kovasti leviäviä perennoja, vähän kuin nurmikon reunanauhaa käytetään maahan upotettuna. Multasäkkien muoviahan voisi nitoa myös kasvilavan sisäpuolille, niin ei sisältö valuisi kehikoista ulos.

Jos saan kasvimaan siedettävään kuntoon ensi kesäksi, niin sinne on tulossa (ihan ekaa kertaa viljelyyn tulevat on merkitty *tähdillä*!):

- porkkana (Morot)
- avomaankurkku (Parka)*
- pensaspapu (Processor)*
- silpoydinherne (Kelvedon Wonder)
- tammenlehti-salaatti (Red Salad Bowl)
- lehtisalaatti
- salvia (jos itää)*
- meirami
- timjami (jos itää)*
- basilika
- kehäkukka
- ryhmäsamettikukka

Muita esikasvatettavia täällä: väriminttu ja hopeavitja (saa nähdä onnistunko!) ja suoraan uloskylvettäviä: illakko, ruusupapu, ahdekaunokki ja isoköynnöskrassi. Ne jotka kuolevat, joutaavat mennäkin... :)

Viime yönä vauvan takia valvoessani keksin vihdoinkin nimiä kukkapenkeilleni: ITÄPENKKI, NAVETTAPENKKI, TALLIPENKKI, PIONIPENKKI ja SYDÄNPENKKI. Kaikissa niissä on kasveja, joita meinaan siirrellä keväällä, mutta se onkin jo eri tarina.

Ei kommentteja: